Milleks vajab organism tsinki?

Et tsink on meile oluline, ei tule enam paljudele uudisena. Eriti oluline on see just sügis-talvisel perioodil, kui ringlema pääsevad erinevad viirushaigused. Tsink aitab tõsta organismi immuunsustaset, see lööb kaasa paljudes organismi eluliselt olulistes protsessides. Lisaks immuunsüsteemi tugevdamisele aitab tsink kaasa ka haavade kiiremale paranemisele, kilpnäärme talitluse tagamisele, meeste viljakuse tõstmisele, vere normaalsele hüübimisele ja teistele keha funktsioonidele.

Kust saada tsinki?

Kui süüa tasakaalustatult, ei tule puudust ei tsingist ega teistest vitamiinidest-mineraalidest. Ent siingi on omad komistuskivid - taimetoitlastel oleks vaja ehk tsinki toidulisandina juurde võtta, sest juurviljadest on kehal tsinki raskem omastada kui lihast.

Parimateks tsingiallikateks on mereannid (austrid, vähid, krevetid), punane liha (veise-, sea- ja lambaliha), piimatooted (juust), munad, täisteraviljad, kaunviljad (oad, läätsed, kikerherned), rosinad, kakaopulber, pärm, mandlid, seesami-, päevalille- ja eriti kõrvitsaseemned. Puu- ja juurviljad ei ole eriti head tsingiallikad.

Suurenenud tsingivajadus on kindlasti rasedatel ja kasvueas noortel. Kindlasti on tsingipuudus alkoholi liigtarvitajatel.

Tsingipuuduse tunnusteks võivad olla:

  • nahahaavandid, haavade aeglane paranemine,
  • maitse- ja lõhnatundlikkuse vähenemine,
  • söögiisu kadumine,
  • alkoholitaluvuse langus,
  • kõhulahtisus,
  • immuunsuse nõrgenemine - sage haigestumine viirushaigustesse,
  • aeglane kasv,
  • pimedas hägustunud nägemine, nägemislangus,
  • kuiv või ketendav nahk,
  • ärrituvus,
  • nõrgad küüned, valged laigud küüntel ja nahal,
  • juuste väljalangemine.

Siinkohal on oluline lisada, et kõik mainitud sümptomid ei pruugi olla seotud tsingipuuduse, vaid mõne muu tervisehädaga, mistõttu ei tohiks endale hakata ise diagnoosi panema.

Ligi 20% tsingist leidub nahas, kus see on kaasatud kudede uuendamise protsessi. Tsink toetab limaskesti ja aitab kohe ka viirustele vastu astuda, kui nina on muutunud vesiseks või kurgus on hakanud kraapima. Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse liikme Külli Holstingu sõnul kinnitavad uuringud, et tsingi tarbimisega lüheneb ka viirushaiguste põdemise aeg. 

Forever Immublend, tabletid maitake ja shiitake seentest.  

Forever Immublend on meie viirusterohkesse sügisesse ja talve igati sobiv immuunsüsteemi tugevdav toidulisand, mis sisaldab idamaiseid raviseeni.

Maitsemeel ja nägemine

Vanemas eas langeb organismis tsingitase, mistõttu võib kannatada saada maitsmismeel ja suureneda soola ja suhkru tarbimine. Maitsetundlikkuse kadu esineb sageli ka anorektikutel, kellel on väga madal tsingitase. Sel põhjusel võivad nad kokata ja istuda söögilauas, ilma et tekiks kiusatus süüa. Teisalt võib keha väga suur tsingipuudus tekitada anoreksia sümptomid, kuna maitsete tundmise vähenemise tõttu ei teki vajadust toidu järele. Kui selline olukord kestab pikemalt, jääb keha toitainetenälga ja kaasneda võib kiire kehakaalu langus.

Üpris oluline roll on tsingil kanda silmade tervises. Silma võrkkestas sisaldub suurel hulgal tsinki, mis aitab A-vitamiinil toota ultraviolettkiirguse eest kaitsvat pigmenti melaniini. Samuti parandab tsink pimedas nägemist ja hoiab ära kollatähni kärbumist. Foreveri toodetest väärib siinkohal märkimist uuenduslik toidulisand iVision, mis on mõeldud just silmade kaitsmiseks sinise ekraanivalguse eest.

Tsink on oluline viljakuse seisukohast

Tsinki vajavad nii mehed kui naised kui olulist mineraali hormonaaltasakaalu säilitamisel ning seksuaalse võimekuse ja viljakuse parandamisel.

Tsinki leidub spermas ja eesnäärmes, kus see aitab kaasa seemnerakkude arenguprotsessile, mille käigus valmivad viljastusvõimelised spermatosoidid. Madala tsingisisaldusega võib kaasneda väiksem kogus spermatosoide, mis otseselt mõjutab meeste viljakust. Arvatakse ka, et tsingi vähenemine rakkudes soodustab nende rakkude arenemist kasvajarakkudeks, eesnäärmevähi puhul on täheldatud tsingisisalduse langust eesnäärmes. Tsink aitab organismis hoida ka vajalikku testosteroonitaset ja ennetada erektsioonihäireid. Lisaks tsingile mõjutavad meeste viljakust ka sellised mineraalained nagu seleen, vask, molübdeen ja vanaadium. Hea toidulisand meeste jaoks on Vitolize for Men.

Naistel on tsinki vaja naissuguhormooni östrogeeni ja progesterooni tootmiseks, ebapiisav tsingitase võib kaasa tuua erinevaid hormonaalprobleeme. Liiga madal või liiga kõrge östrogeenitase organismis võib soodustada menstruaalhäirete tekkimist, tuua kaasa  meeleolukõikumised, varajase menopausi, viljatuse ja soodustab vähirakkude teket. Siinkohal lisan lingi Foreveri spetsiaalselt naistele loodud toidulisandile Vitolize for Women, mis ei sisalda tsinki, kuid see-eest on tõhus abi erinevate hormonaalsüsteemi häirete puhul. 

Teised plussid

Tsink osaleb ka ensüümide töös ja maohappe tootmises, kaitseb limaskesti ja on abiks kollageeni moodustamisel, mis on omakorda oluline nahale, liigestele, luudele, hammastele ja veresoontele. Tsink aitab pidurdada vananemisprotsesse kehas ja võitleb vabade radikaalide kahjustuste vastu.

Kasuliku toime tõttu kasutatakse tsinki paljude erinevate probleemide ravimisel, näiteks kasvuprobleemide ja laste kõhulahtisuse raviks, samuti immuunsüsteemi tugevdamiseks, külmetuse raviks, kõrvainfektsioonide ja alumiste hingamisteede haiguste korral. Tsink on tuntud ka astma, kõrge vererõhu, psoriaasi, ekseemi ja akne ravis.

Nahale, skeletilihastele ja luudele lisaks leidub tsinki ka meie neerudes, kõhunäärmes, silma võrkkestas, hammastes, juustes, maksas, vererakkudes, eesnäärmes ja munandites.

Tarbi targalt

Tsingi omastamiseks on parimad vormid tsinktsitraat, askorbaat, l-metioniin ja biotransformeeritud vormis tsink. Toitumisnõustaja Külli Holstingu sõnul tuleks kauaaegsel tsingi tarvitamisel juurde võtta vaske.

Tsingi imendumist raskendavad suures koguses kaltsium ja raud, madal maohape, fütaat (leidub tera- ja kaunviljades), oksalaat (leidub rabarberis ja spinatis), tanniin (punane vein, tee, kohv).

Tsink ise aitab kaasa B-vitamiinide imendumisele.

Tsinki leidub enamike multivitamiinide ja mineraalide koostises (kasulik on vaadata tsingi vormi!). Kui tsinki manustada toidulisanditena, on oluline seda mitte üle tarbida. Liiga suures koguses tsinki võib põhjustada kõhulahtisust, kõhukrampe, oksendamist. Need nähud kaovad paari tunni möödudes.

Samuti on oluline teada, et tsingipreparaadid võivad avaldada mõju mõningate ravimite toimele nagu näiteks antibiootikumid ja antibeebipillid. Tsink võib mõjutada ka teiste toidulisandite nagu kaltsiumi, magneesiumi, vase ja raua imendumist.

Tsingi soovitatavaks päevaseks annuseks täiskasvanud inimesele loetakse 15 mg. Foreveri toidulisand Nature-Min sisaldab rohkelt vajalikke mineraalaineid, muuhulgas ka piisavas koguses tsinki. Laste mõeldud multivitamiine, tsingisisaldusega viinamarjamaitselisi närimistablette Forever Kids võib tarvitada terve pere.

 

Allikad: Virtuaalkliinik, Tervisliktoitumine.ee, Toitumine.ee, KSA Silmakeskus