Kümme põhjust, miks tarvitada küüslaugu-tüümianikapsleid

 

Küüslaugu-tüümianikapslid on meie kliimavööndis eriti vajalik ja kasulik toidulisand. Küüslaugus leidub C- ja B6-vitamiini, seleeni, mangaani ja mitmesuguseid väävliühendeid. Paljude raviomaduste saladus peitub just nendes ühendites. Küüslauk on nii taimravis kui ka köögis ammune tegija.

Küüslauku kasutatakse südamehaiguste ennetamiseks ja ravimiseks, vere kolesteroolitaseme reguleerimiseks, kõrge vererõhu alandamiseks ja immuunsüsteemi tugevdamiseks. Samuti soovitatakse küüslauku seedekulgla vaevuste vastu, sest ta võib alla suruda soolebaktereid, sealhulgas Helicobacter pylori't ehk helikobakterit, mis põhjustab maohaavandeid ja -vähki, ning paljusid kõhulahtisust põhjustavaid baktereid.

Värske küüslauk pärsib ka paljude külmetushaigusi tekitavate organismide elutegevust. Kui võrrelda inimkeha riigiga, siis küüslaugul oleks piirivalve funktsioon. Küüslauk aktiveerib lümfisüsteemi, põrna, luuüdi, maksa tähtrakke, neurokeemia. Uuringutes on isegi leitud, et küüslaugu-toidulisandite võtmine võib aidata viirushaigusi ära hoida.

 

Tüümian ehk aed-liivatee on aromaatne taim, mida kasutatakse nii maitseaine kui ravimina. Tüümianil on pikk ja auväärne ajalugu, ulatudes tuhandete aastate taha. Juba vanad roomlased ja kreeklased põletasid kuivatatud tüümiani, et puhastada oma kodusid ja templeid. Vana-Roomas arvati, et tüümiani tarvitamine enne söömist või söögi ajal annab kaitse mürgitamise eest. Sel põhjusel oli tüümian eriti populaarne keisrikodades. Tüümiani kasutati sel ajal ka köha raviks, seedimise parandamiseks ja sooleparasiitide vastu.

Kuna keskajal seostati tüümiani vaprusega, lasid rüütlid selle taime kujutisi endale rüüdele tikkida. Keskajaks osati lisaks tüümiani antiseptilistele omadustele hinnata ka selle kasutusvõimalusi liha säilitamisel. Tüümiani kasutati sageli leivas, suppides ja praadides. Tüümiani lisamine andis teatava kaitse toidu riknemise ja toiduga levivate haiguste vastu. Kui katk 1340.aastate lõpus Euroopat laastas, pöördusid miljonid inimesed kergenduse ja kaitse saamiseks tüümiani poole. Selles leiduv keemiline ühend tümool on võimas antiseptik, mida kasutatakse ka tänapäeval laialdaselt näiteks suuvees, kätepuhastusvahendites ja akneravimites.

 

Tüümian sisaldab tugevaid antioksüdante tanniini, fenooli ja hulga teisi taimseid ühendeid. Tüümiani aromaatsed ühendid leevendavad köha, olles nii spasmivastase kui ka rögalahtistava toimega - see tähendab, nad mitte ainult ei rahusta köha, vaid aitavad ka bronhe rögast puhastada. Samuti on aed-liivateel bakteri- ja viirusevastased omadused.

Tüümian on tõhus fungitsiid. Aroomi, rögalahtistavad omadused ning bakteri- ja viirusevastase toime annavad tüümianile selles sisalduvad ühendid tümool ja karvakrool. Tänapäeva taimraviarstid soovitavad liivateed köha, külmetuse, gripi, bronhiidi ja astma vastu. Samuti soovitatakse seda seedehäirete korral, sest tüümian lõõgastab mao ja soole silelihaseid.

Küüslauk ja tüümian üheskoos moodustavad suurepärase tervist tugevdava vahendi - toon siinkohal ära 10 põhjust, kuidas see kooslus Sulle kasulik on:

1. Küüslaugu-tüümianikapslid parandavad hingamisteede talitlust

Küüslauk sisaldab väävlit, germaaniumi ja muid toimeaineid, tänu millele need tõhustavad naturaalsel viisil hingamisteede talitlust. Külmetushaiguste põhjusteks on peaaegu 200 viirust. Viirusevastane ühend allitsiin aitab ravida neid põhjustavaid viiruseid. Uuringud tõestavad, et küüslaugu mõju on tõhusam, kui tema võtmisega alustada enne infektsiooni kinnipüüdmist. Samuti on tõestatud, et ta vähendab külmetushaigustest toibumise kestvust.

2. Küüslaugu-tüümianikapslid tugevdavad immuunsüsteemi

Küüslaugus leiduvad naturaalased ained aitavad säilitada ja tugevdada immuunsüsteemi, seda on iidsed kultuurid teadnud juba ammustest aegadest. Küüslaugu toimel aktiveeruvad organismis T-lümfotsüüdid ja makrofaagid.

3. Taimsed ühendid

Küüslauk sisaldab ka taimseid ühendeid. Sellisteks ühenditeks nimetatakse taimedes või viljades olevaid aineid, mis on tugevad antioksüdandid. Nii küüslaugus kui tüümianis on palju taimseid ühendeid.

4. Väljutavad mürke

Küüslauk aitab organismi toksiinidest puhastada. Aravatakse, et see toimub tänu selles sisalduvatele väävliühenditele, samuti on küüslauk allitsiiini ja seleeni allikas, mis on tuntud maksa puhastajatena.

5. Antioksüdandi-kokteil

Küüslauk ja tüümian on koos kahekordselt tugev antioksüdant. Tüümian sisaldab tanniini, fenooli ja tümooli ning muid antioksüdante, mis on kõik ühitatud küüslaugus leiduva enam kui 20 taimse ühendiga.

6. Aitavad vähendada südame-veresoonkonna haigustesse haigestumist

Üheks küüslaugu kasulikumaks omaduseks on tema põletikuvastane toime. On teada, et ta kaisteb veresoonte põletiku ja oksüdatiivse stressi eest. Reaktiivse hapniku molekulid põhjustavad limaskesta veresoonte kahjustumist, mis suurendab meie keha riski haigestuda näiteks ateroskleroosi ja infarkti, samuti oksüdatiivne kahju võib põhjustada põletikke ja veresoonte ummistumist - seda probleemi aitab lahendada küüslaugus sisalduvad ainulaadsed väävliühendid.

7. Toetavad "head" kolesterooli

Mitmed uuringud on näidanud, et küüslaugu tarvitamine toidulisandina võib suurendada "hea" kolesterooli kogust. Küüslauk sisaldab allitsiini ja väävliühendeid, mis uuringute andmetel aitavad organismi kolesteroolitaseme optimaalsena hoida.

8. Hoiavad vererõhu optimaalsena

Uuringud on näidanud, et küüslauk võib vähendada trombotsüütide agregatsiooni ehk kokku kuhjumist, tänu millele saab veri lihtsamini voolata. Nii püsib vererõhk optimaalsel tasemel. Uuringud on näidanud, et optimaalse vererõhuga inimesed tarvitavad rohkelt küüslauku.

9. Parandavad südame ja aju tegevust

Paljudes allikates mainitakse küüslaugu head mõju tervisele. Johns Hopkins Health Alerts ja muudes trükistes märgitakse, et küüslaugu regulaarsel tarvitamisel toidulisandina võib see avaldada soodsat toimet südame ja aju tegevusele.

10. Kaitsevad vabade radikaalide eest

Küüslauk tugevdab keha immuunsüsteemi, kaitstes organismi vabade radikaalide mõju eest veres. Kui me nende eest hoolt ei kanna, võivad need terveid rakke kahjustada.

Võtke küüslaugu-tüümianikapslid oma igapäevasesse menüüsse, et saaksite kasu sellest vägevast kahe taime hästitoimivast kombinatsioonist. Püsige terved!