Peseme hambaid. Kas nii on õige?

Foreveril on hea, väga paljude klientide sõnul lausa maailma parim hambapasta. Või õigemini geel, sest see on valmistatud geeltehnoloogia abil. Koostiski on märkimisväärne - aaloegeel taruvaigu ja piparmündiga. Aga kas ainult heast hambapastast piisab, et tagada hea suuhügieen? Mitte päris.

Oluline on hoopistükis see, KUIDAS hambaid pesta. Et hambad oleksid puhtad, et igemed oleksid terved ja hingeõhk värske, tuleb tegelikult teada, milline harjamistehnika seda võimaldab. Otsustasin teha sellest lausa eraldi postituse, sest teema on, kuidas nüüd öeldagi, erialaselt lähedane.

Otsisin välja videod, kus on näidatud põhilised asjad: kuidas õigesti pesta tavalise hambaharjaga, millist tehnikat kasutada elektrilise hambaharjaga ning ka mitte vähem tähtis - kuidas kasutada hambaniiti. Tõlget ei hakanud videotele peale tegema, sisuliselt on asi arusaadav. Kokkuvõte jutust video all.

 

Kuidas pesta hambaid tavalise hambaharjaga

"Bakterid saavad segamatult toimetada ja lõhkuda hambaemaili, kui neile luua soodsad tingimused - mitte pesta hambaid või pesta hambaid mitte piisavalt korralikult. Katt koguneb kergesti hambakaelale ja hammaste vahele. Kuidas seda sealt siis tõhusalt eemaldada?

Tavaliselt pestakse kolmel viisil - vasakult paremale liigutustega, ülevalt alla liigutustega või ringaid liigutusi tehes. Mitte ükski neist pole piisavalt tõhus. Vasakult paremale harjates ei ulatu hari tegelikult hambakaelal oleva katukihini.

Ülevalt alla liigutustega surutakse katt igemetaskusse, pidevalt sedasi pestes taandub ige, paljastades hambajuured. Agressiivselt harjates tehakse oma hammastele ja igemetele hoopis kahju, sest sellega võib kahjustada tugevalt hambajuuri.

Kolm nippi, kuidas puhastada hambaid paremini:

1. Hoia hambaharja 45-kraadise nurga all, nii ulatuvad harjased hammaste vahele ja sellise nurga all ei kahjusta need igemeid. Kerget survet avaldades tee hästi lühikesi liigutusi. Alusta viimasest hambast suus, selle tagumisest küljest! Tihtipeale jäävad tagumised purihambad korralikult puhastamata, nii ongi kõige suuremad probleemid just nendega, tavaliselt lagunevad need esimesena.

2. Loo oma süsteem või skeem ja pese alati kõik hambad kindlas järjekorras, nii ei jää ükski hammas pesemata.

3. Alusta näiteks alumistest hammastest, pestes need väljastpoolt kaares vasakult paremale, seejärel hamba mälumispinnad ning siis sisepiinad keele pool. Seejärel kogu protseduur ülemise hambareaga uuesti! Oluline on jälgida, et harjataks 45-kraadise nurga all ka igemeid."

 

 

Kuidas pesta hambaid elektrilise hambaharjaga

"Kaaries tekib suhkrust, mida saame nii toidust, jookidest kui puuviljadest. Kahjustused tekivad hamba fissuuridesse - peentesse vagudesse hamba mälumispinnal ja kontaktpindadel hammaste vahel, mida pole korralikult puhastatud.

Elektrilise hambaharja kasutamine annab tunduvalt suurema kasuteguri. Elektrilise hambaharja otsik vibreerib mitmes suunas, see ei kahjusta iget ega igeme all olevat hambajuurt. Kui hambaid ei ole korralikult puhastatud ning bakterid on igemetaskutes, hakkab sellest tingitud põletikulise protsessi tulemusel aja jooksul hävima luukude. Kui luu jääb üha õhemaks ning madalamaks, ei hoia hambaid enam miski kinni ning hambad kukuvad suust välja. Murekoht on see, et luu kadumine on pikaajaline ning valutu protsess. Hoolitsege regulaarselt hammaste ja suuõõne puhtuse eest.

Paljud arvavad, et hambapesu on ainult hammaste pesemine. Mitte päris õige. Täpsustame - koos hammastega tuleb puhastada ka igemeservasid. Pool harja hamba pinnal, pool igeme peal. Pole vaja teha pikki edasi-tagasi liigutusi hambapinnal, vaid liikuda vaikselt edasi, lastes hambaharjal pöörelda igal hambal eraldi. Kogu protsess peaks aega võtma kaks minutit - minut ülemistel hammastel, teine minut alumistel. Igale hambale kulutada 2 sekundit, hammaste sisepinnal on oluline jõuda ka hamba alumise kaelaosani, selleks tõmmake keel harja eest ära.

Hambapesuks piisab hernetera suurusest hambapasta kogusest."

 

Kuidas kasutada õigesti hambaniiti

"Me peame hambavahesid hambaniidiga puhastama iga päev. Kuid kas me teeme seda õigesti? Väga tihti tõmbavad inimesed niidi vaid hammaste kontaktpunktist läbi, arvates, et sellega on töö tehtud. Tegelikult tuleb teha veidi rohkem, et eemaldada katt hambapinnalt igemetaskutes. Selleks tuleb viia niit (ennast vigastamata) igeme alla ja tõmmata niit mööda hamba külge alla, seejärel teha sama kõrvalhambaga samas vahes. Sedasi saab eemaldada ca 80-90% hamba- ja igemehaigusi põhjsutavaid baktereid, mis hamba harjamisest puutumata jäid."

Mis niiditamisse puutub, siis esimest korda seda tehes võivad igemed veidi veritseda põhjusel, et limaskest võib bakteriaalse põletiku tõttu olla turses. Mida puhtamaks saavad igemetaskud, seda vähem ebamugavusi hambaniidi kasutamine põhjustab.

Hambahari võiks olla pehme ehk Soft märgistusega. Vahetage hambaharja iga paari kuu järel, et puhastamine oleks tõhus. Kõige parem viis vältida hamba- ja igemehaigusi on kasutada õigesti hambaharja ja -niiti.

Huvitava asjaoluna võib välja tuua, et aloe vera mahla saab kasutada ka põletikuvastase suuloputusvedelikuna. Ca 30 ml mahla hoida suus ühe minuti jooksul ja loputada, seejärel mahl välja sülitada. Kasutada, kuni vaja. Ühes klinilises uuringus selgus, et aloe vera mahla toime oli samaväärne kloorheksediiini omale.

Põletikus igemetest pääsevad bakterid vereringesse, kus põhjustavad hulga erinevaid, peamiselt südame- ja kopsukahjustusi. Hoolitsege oma hammaste eest hästi, sest see on odavaim viis hoida oma suu ja üldine tervis korras.