Looduse kingitus aaloe

Looduse kingitus AALOE

"Aaloe on suurepärane mitmekülgne toidulisand, mis võib anda energiat ja parandada tervislikku seisundit," on öelnud raamatu "Aaloe - looduse aare" üks autoritest arst Audun Myskja.

Norra arst Audun Myskjat võib pidada pioneeriks, kes ei pelga otsida uusi tervendusviise. Tihtilugu on räägitud tema uuringutest ja muusika kasutamise kogemusest haigete ja eakate inimeste ravimisel. Väga sagedasti on "uus" tema metoodikas hoopis hästi unustatud "vana". Näiteks taimede kasutamine, mille kohta ta on kirjutanud mitu raamatut. Ajakirjas "Food & Health" on avaldatud arst Audun Myskjaga tehtud intervjuu, kus ta räägib oma uusimast raamatust aaloe kohta.

Miks aaloe?

"Mis ajendas teid kirjutama raamatut "Aaloe - looduse aare"?

"30 aasta eest hakkasin Norra loodusest otsima taimi, mis leevendaksid erinevaid tõbesid. Kui mõistsin, et minu uuritavatel taimedel on nõrk ja aeglane ravitoime, hakkasin huvi tundma muude maade taimepreparaatide vastu. Kaheksakümnendatel sain teada aaloest. Ostsime omale aaloe ja pikka aega hoidsime seda lihtsalt kodus. Kord põletas üks meie külaline oma käe tugevasti ära. Olin töötanud ambulatooriumis ja teadsin, et pärast sellist põletust tekib komplikatsioone ja jäävad armid. Niisiis võtsin aaloelehe ja pigistasin selle naise käele võimalikult palju mahla. Andsin talle veel paar lehte kojugi kaasa. Järgmisel hommikul tuli ta oma kätt näitama. Ma ei unusta iial, kui väga ma imestasin, nähes peaaegu terveks saanud nahka. Olin harjunud, et taimepreparaadid mõjuvad aeglaselt. Ja üleüldse olin imestunud, et aaloe ravib raskeid põletusi. Sümptomid leevenesid silmnähtavalt ja tulemus oli selgelt nähtav."

"Pärast seda sündmust hakkasin aaloeuuringutest süsteemselt huvituma. Imestasin, kui sain teada, et see taim on üks paremini läbi uuritud loodusande. Mitte kõik uuringud ei ole kõrgtasemel, kuid pidevalt kasvav huvi aaloe vastu näitab ilmselgelt, et sellel taimel on erilised omadused. Jutustan raamatus väga tähtsast töökogemusest, kui olen aidanud pideva väsimuse, veritsuse, reumaatiliste haiguste, naha- ja soolehaiguste käes vaevlevaid patsiente, ning selgitan, kuidas inimesed saaksid end ise aaloe abil aidata," kõneleb arst innukalt.

Raamatut ei ole veel kahjuks eesti keelde tõlgitud. 

Täiendatud trükk

Neli aastat pärast raamatu ilmumist on Audun Myskja koostanud uue versiooni. Selle peamine põhjus on viimasel ajal silmnähtavalt kasvanud aaloeuuringute arv, mille käigus on tehtud rida uusi põnevaid avastusi. Niisiis on ta lisanud info tähtsaimtest uutest avastustest.

Alates esimese trüki ilmumisest on autor saanud sadu kirju oma patsientidelt ja teistelt inimestelt. Ka need isikliku kogemuse lood on ta uude trükki lisanud.

Troopikataim

"Aaloe kasvab troopilistes piirkondades," räägib Audun.

"Nii mõnigi arvab, et tegu on kaktusega, kuid see on mitmeaastane turdtaim. Aaloe kuulub tooneliilialiste alamsugukonda, nagu ka spargel ja küüslauk."

Kasuliku ained

"Esiteks, aaloes on vitamiine, mineraale, mikroelemente ja ensüüme, tänu millele ta varustab meid vajalike toitainetega. Paljud inimesed ütlevad, et aaloe tarvitamisega on paranenud nende enesetunne ja energiat on rohkem."

Ta selgitab, et aaloe sisaldab veel aineid, mis pärsivad bakterite, viiruste, seente ja parasiitide paljunemist. Aaloe on looduslik antibiootikum, millel puuduvad kõrvalmõjud. Lisaks sisaldab see taimseid steroide, millel on põletikuvastane toime. Aaloes leidub tugevatoimelist immuunsuse ergutit atsemannaani (polüsahhariid), mis aitab arvatavasti immuunsüsteemi reguleerida. Seega aaloe pidurdab allergilist reaktsiooni ja võib samal ajal stimuleerida immuunsüsteemi rakkude ebapiisavat talitlust.

Efektiivne mehhanism

"Välispidiselt ravib aaloe haavu ja mõjub põletikuvastaselt," selgitab Audun Myskja. "See soodustab rakkude ja tervete kudede moodustumist, kiirendab surnud rakkude lagunemist ja parandab vereringet. Aaloe sisaldab veel ainet, mis hõlbustab taime koostisosade tungimist naha sügamavatesse kihtidesse".

"Aaloed saab välispidiselt kasutada põletuste, lõikehaavade, nahanakkuste, akne, atoopilise dermatiidi ja psoriaasi raviks."

Kasutus

Audun Myskja ütleb, et aaloe geelmahla võetakse tavaliselt toidulisandina 30-100 ml päevas. Välispidiselt kasutatakse aaloegeeli nahal 2-3 korda päevas.

"Põhimõtteliselt võib välispidiseks kasutamiseks lihtsalt aaloetaime osta," räägib arst. "Kuid me ei saa olla kindlad, et oleme soetanud tõelise taime Aloe barbadensis (Miller), mitte mõne neist umbmäärasetest liikidest, mis näevad samasugused välja. Sissevõtmiseks on otse taimest saadud mahl liiga mõru. Pealegi, eemaldamata aloiin võib põhjustada kõrvaltoimeid. Üks mu patsient proovis sisse võtta otse taimest saadud mahla. Järgmisest päevast haarasid teda tugevad peavalud, kõhulahtisus ja oksendus," jutustab arst.

Milline aaloe valida?

Audun Myskja tunnistab, et naturaalseid preparaate leidub turul palju ja valik on keeruline. Sama kehtib aaloest rääkides. Rahvusvaheline Aaloeteadusnõukogu on märgistanud tooted, mida peab kvaliteetseks ja usaldusväärseks. Üldiselt peaks tarbija teadma aaloe päritolu ja preparaatide tootmisetappe.

Kasutus

Audun Myskja märgib, et aaloe ei ole ravim krooniliste haiguste vastu, kuid see võib leevendada valu ja kergendada sümptomeid ning aidata organismil õigesti funktsioneerida. "Ärge unustage: mida raskem on teie haigus, seda ettevaatlikumalt peaksite hakkama aaloed tarvitama, et organism sellega harjuks." rõhutab arst. "Lähtudes nii uuringutest kui ka töökogemusest patsientidega saan öelda, et aaloe võib abiks olla väga erinevate tõbede, näiteks viirustest põhjustatud kroonilise väsimuse, sporditraumade tagajärgede, reumaatiliste haiguste (sealhugas artriidi), südame- ja veresoonkonna haiguste, diabeedi, immuunsüsteemi häirete, HIVi, AIDSi ja muude immunodefitsiidi viiruste, samuti mõne vähivormi ravimisel."

Ent milline on aaloe mõju, oleneb mitmest tegurist. Auduni sõnul ei tasuks loota imetoimet. Aaloe on mahe looduslik vahend, mis võib leevendada krooniliste haigete valusid ja parandada organismi funktsioone.

Uuringud

"Kuivõrd on aaloe mõju tõestatud süsteemsete uuringutega?"

"1936.aastal tehtud uuringu andmetel vähendab aaloe kiiritusteraapias kiirituse tekitatavat kahju. Viimastel aastakümnetel on tehtud rohkem ja kvaliteetsemaid uuringuid," väidab dr.Myskja. "Ka loomadega on tehtud rida uuringuid, kuid kliinilisi uuringuid inimestega ei ole ikka veel piisavalt. Mõne uuringu andmetel võib aaloe tõkestada autoimmuunsus- ja reumaatilisi haiguseid ning iseäranis seedekulgla häireid, näiteks haavandilist koliiti."

Audun Myskja väitel on põhjalikult uuritud aaloe mõju teist tüüpi diabeedile - selle uuringu andmed vastavad Cochrane'i andmebaasi rangetele nõuetele.

On tõendeid, et aaloe võib stabiliseerida ja alandada vere suhkrutaset. Sellepärast on aaloe kasutusele võtmisel tähtis olla ettevaatlik. Arst on korduvalt täheldanud, kuidas aaloed tarvitama hakanud diabeetikutel on vere glükoositase langenud. Nad ei julge sellest oma arstile rääkida, mistõttu jääb insuliinidoos reguleerimata ja vere suhkrutase langeb liialt. Audun Myskja rõhutab, et looduslike ravivahenditega ei tohi eksperimenteerida - kindlasti tuleb arstiga nõu pidada.

Kasutus meditsiinipraktikas

"Kuidas teie kui arst aaloed oma töös kasutate?"

"Enamasti määran tarvitamiseks aaloe geelmahla," vastab Audun Myskja.

"Eriti neil juhtudel, kui inimene tunneb väsimust, mille põhjus võib peituda organismi toitainete puuduses. Aaloe on sobiv toidulisand neile, kes kurdavad valu, väsimuse ja soolehäirete üle. Välispidiselt on aaloe suurepärane naturaalne vahend vigastuste, põletuste, haavade ja ekseemide raviks. Optimaalse tulemuse saavutamiseks tuleb aaloed tarvitada nii sees- kui ka välispidiselt. Seespidiselt mõjutab aaloe organismi reguleersüsteeme, näiteks immuunsüsteemi. Välispidiselt stimuleerib aaloe kahjustatud koha (näiteks raske vigatuste) paranemist," väidab ta.

"Miks kõik Norra arstid ei soovita aaloe tarvitamist?"

"Norras soovitavad seda taime vähesed arstid, sest nad ei tunne veel aaloed hästi. Pealegi, arstid on harjunud kasutama farmaatsiapreparaate ja ei ole peaaegu kunagi tarvitanud taimi, mis võiksid nende preparaatide mõju tugevdada. Varem oli Norras sügavale ulatuvad loodusravitraditsioonid. Tänapäevase teadusele rajatud meditsiini arenedes hakkasid domineerima spetsiifilised farmaatsiapreparaadid. Ravimid võivad aidata paljude haiguste korral, kuid nende tarvitamisel suureneb ka kõrvalmõjude ilmnemise risk. Sellepärast loodan, et tulevikus hakkavad meedikud ravimite mõju tugevdamiseks kasutama looduslikke preparaate," ütleb Audun Myskja. "Mitte ainult aaloe, vaid ka küüslauk, ingver, mustikad ja kalaõli võivad tavapäraste ravimite mõju suurendada. Neid saab edukalt ühitada. Loodan ja usun, et selline ravivahendite kooslus saab lähiajal meditsiinis igapäevaseks."