10 tähtsaimat põhjust aaloemahla joomiseks

Aaloe on ju ammustest aegadest teada-tuntud taim - kes poleks sellest midagi kuulnud? Mina teadsin aaloed kui põletuserohtu, kuid ühel heal päeval 2010.aastal astus aaloe mürtsti minu ellu sisse hoopis teistsuguses rollis ja ma olen selle üle väga õnnelik!

Kümme aastat tagasi olin jõudnud äärmiselt ebameeldivate valikute ette - kas kannatada iga päev kõrvetiste käes või võtta peoga kangeid tablette, mis ei oleks lõppkokkuvõttes tervist ka eriti palju paremaks teinud. Lootsin siiski leida mingit tervistsäästvamat moodust enda aitamiseks ja nõnda tarbisin igasuguseid tervislikke supertoite ja peaaegukullast toidulisandeid, kuid see kõik oli kaunikesti kulukas ja tulutu. Kuni üks hea sõber soovitas proovida aaloemahla, sest see on aluseline, onju. OK, mõtlesin, proovin siis aaloemahla ka. Ja suur oli minu üllatus, kui umbes nädala pärast hakkasid kõrvetised kaduma. Nädalaga! No way! Jõin oma esimese liitrise aaloemahlakese kuu ajaga ära. Ebareaalselt mõnus oli süüa jälle nii, nagu normaalne inimene sööb ja juua kohvi, ilma et suust tuld lendaks ja kõri kõrbeks!

Mõni aeg hiljem selgus ka vaevade põhjus - refluks, aga igapäevasesse menüüsse lülitatud aaloemahl aitas mul täiesti tavapärast tabletivaba elu elada. Ausalt öeldes ei kujuta ma ette, missugune mu tervis oleks praegu, kui oleksin kõik need kümme aastat retseptiravimeid neelanud. Prrr! Vähimagi kõhkluseta saan käsi südamel kinnitada, et minu maole ja seedimisele on aaloemahl head teinud.

Mulle tundub, et regulaarne aaloemahla tarvitamine on ka väljanägemisele üldiselt kasuks tulnud, nahk on hästi toidetud ja niisutatud, käte pealt on soolatüükad iseenesest (võibolla ka aaloe viirusevastase toime tõttu) pikapeale ära kadunud. Plusse leiab, plusse leiab. Energiat ja head tuju annab see jook kindlasti. Sügiseti võiksid kõik teha ühe lühikuuri aaloemahlaga, et olla vastupidavam gripi- ja muude viiruspuhangute suhtes.

Aga nüüd siis need põhjused, miks aaloemahla oleks mõistlik kõigil juua või vähemalt seda proovida.

 

1. Mõju soolestikule. Aaloe on soolestikule väga kasulik. Aaloe ühtlustab soolestiku talitust ega tekita ebameeldivat enesetunnet.

2. Aaloe aitab seedetrakti tervena hoida. Heas seisukorras seedetrakt tagab toiduga saadavate toitainete neeldumise vereringesse. Ümberlükkamatud kliinilised uuringud näitavad, et aaloemahla joomisel omastab seedetrakt toitaineid, iseäranis valke, tõhusamalt. Tõenäoliselt omastuvad aaloe mõjul teisedki ained märksa paremini.

3. Mõju soolestiku mikrofloorale. Aaloe tasakaalustab loomulikul viisil paljude organite protsesse, kõige enam aga soolestiku siseprotsesse. Kui soolestikus vohab pärmiseen või on seal rohkelt ebasoovitavaid baktereid, vähendab aaloemahla regulaarne tarbimine nende hulka.

4. Mõju nahale. Naharakkude esmasel moodustumisel marrasnahas on need küllaltki suured ja väga elujõulised. Kui rakud aga 21.-28.päeva pärast naha pinnale jõuavad, on nende algsetest omadustest järel vaid kahvatu vari - rakud muutuvad õhukesteks keratiini tükkideks, mis lõpptulemusena eralduvad ja eemalduvad nahalt. Aaloemahl tagab alusrakkudele vajaliku toite, tänu millele püsib nahk terve ning saab täita oma elutähtsaid funktsioone. Pealegi näeb see siis palju kenam välja!

5. Aaloe tõstab fibroblastide aktiivsust. Fibroblastid on teatud naharakud, mille funktsioon on toota selliseid kiude nagu kollageen ja elastiin. Need kiud moodustavad naha struktuuri ja tänu neile on nahk elastne. Aaloe stimuleerib fibroblaste, et need paljuneksid kiiremini ning toodaksid enam kiude. Mida rohkem on kiude, seda noorem paistab nahk.

6. Viirusevastane toime. Aaloelehe sisegeeli ümbritsevas limas-kihis on pikad liitsuhkrud ehk polüsahhariidid. Nende omadused aitavad kaitsta organismi mitmesuguste viiruserünnakute, lihtsate või ägedate külmetushaiguste eest. Samuti võivad need aidata kaasa organismi immuunsüsteemi tasakaalustamisel.

7. Põletikuvastane ja valuvaigistav toime. Aaloe koostisainete hulgas on ka mõned looduslikud põletikuvastaste ja valu leevendavate omadustega ained. Regulaarsel kasutamisel on aaloemahl nende sümptomite käes vaevlevatele inimestele väga kasulik.

8. Kasulik mineraaliallikas. Aaloe sisaldab järgmisi mineraale: kaltsium, naatrium, kaalium, raud, kroom, seleen, magneesium, mangaan, vask ja tsink. Seda sellepärast, et aaloe kasvab enamasti kohtades, kus pinnas on nendest mineraalidest rikas. Taime juurtel on võime mineraalid neelata ja anda need meile edasi kasutataval kujul.

9. Kasulik vitamiiniallikas. Aaloe sisaldab hulgaliselt mitmesuguseid vitamiine, isegi vitamiini B12, mida leidub taimedes väga harva. Aaloe sisaldab A-vitamini, B-grupi vitamiine, C- ja E-vitamini ning foolhapet. Enamikku neist vitamiinidest ei saa organism varuks koguda, seetõttu peame neid pidevalt toiduga saama. Mis saab organismi kaitsesüsteemi loomulikuks tugevdamiseks olla veel parem kui igapäevane aaloemahla kogus?

10. Hea tervise toonik. Muu hulgas sisaldab aaloe inimesele vajalikust 20 aminohappest tervelt 19! Juues kõikide oluliste koostisainetega mahla, võib organism saada piisavas koguses toitaineid, et keerulised ensüümisüsteemid töötaksid veatult. See tähendab, et organism saab parimal juhul funktsioneerida 100% ulatuses. Lõpptulemuseks on suurepärane enesetunne iga päev!