Mis on aaloe?

Dr. Peter Atherton, juhtiv aaloeuurija, Briti Kuningliku Kolledži üldarstide liidu liige

Mis on aaloe?

Aaloel, mida sageli nimetatakse imerohuks, vaikivaks arstiks ja elutaimeks, on veel palju teisi nimetusi säilinud pea 4000 aasta jooksul, mille kestel see ravimtaim on teeninud inimese heaolu.

1862.aastal leidis saksa egüptoloog Georg Ebers 3500 e.m.a kirjutatud papüüruslehe, mis osutus ravimtaimede loendiks. Selles oli aaloe aukohal. Hiljem on tõestatud, et aaloed kasutati ka vana Hiina ja India kultuurides, samuti ravisid Kreeka ja Rooma arstid aaloega väga tulemuslikult. Legendi järgi veenis Aristoteles Aleksander Suurt hõivama Sokotra saart India ookeanis, et kasutada seal rikkalikult kasvavat aaloed tema 333. aastal e.m.a Pärsia sõjaretkelt eduga naasnud sõjameeste haavade ravitsemiseks. Egiptuse valitsejannad Nofretete ja Kleopatra hindasid aaloed kõrgelt suurepärase iluravivahendina.

Looduses leiduvast enam kui 500 aaloeliigist on ainult viiel raviomadused. Aloe barbadensis Miller on neist kõige efektiivsem. See on ainuke liik, mida võib nimetada tõeliseks aaloeks - Aloe veraks. Aaloe on välimuselt kaktust meenutav turdtaim, mis kuulub koos sibula, küüslaugu ja spargliga liilialiste sugukonda. Täiskasvanud taime lehtedest saab eraldada geeli, mis stabiliseeritakse ning villitakse. Nii saadav jook on peaaegu identne taime naturaalse sisuga.

Aaloemahla joomine avaldab soodsat mõju - see toimib põletike vastu ja parandab immuunsüsteemi. Aaloed võib segada teiste ainetega ja kasutada välispidiseks kreemiks või ihupiimaks, mis toidab nahka ja parandab selle seisundit.

Et toode oleks tõhus, peab aaloe olema selle peamine koostisosa. Kasutage tooteid, mis sisaldavad rohkelt aaloed.

 

Lehe sees  

Aaloegeeli koostisse kuulub üle 200 komponendi ning vähemalt 75 toitainet. Neid võib olla rohkemgi, kuid see on tulevikuavastuste pärusmaa. Aaloegeeli koostisosad võib jagada järgmistesse gruppidesse:

Vitamiinid. Aaloe sisaldab palju vitamiine, kuid kõige olulisemad nendest on antioksüdandid: C- ja E-vitamiin ning beetakaroteen (A-vitamiini provitamiin). Peale selle on aaloe üks vähestest taimedest, mille koostisse kuulub vitamin B12.

Mineraalid. Aaloes leidub magneesiumi, mangaani, tsinki, vaske, kroomi, naatriumi, kaaliumi ja rauda.

Aminohapped. Inimorganismile on vajalikud 20 aminohapet, mis on valkude ehitusaine. Aaloe sisaldab neist 19. Veelgi olulisem on see, et selle taime koostisse kuulub tervelt seitse aminohapet kaheksast, mida keha ei ole suuteline ise tootma ja seetõttu peavad need organismi jõudma toiduga.

Suhkrud. Aaloes on terve rida olulisi polüsahhariide, mis tugevdavad immuunsüsteemi ning aitavad organismil õigesti funktsioneerida.

Ensüümid. Aaloes leidub lipaase ja proteaase, mis lõhustavad toidu ja osalevad seedimises, samuti karboksüpepdidaase, mis pärsivad põletikulisi protsesse.

Taimsed steroolidAloe vera sisaldab kolme peamist taimset sterooli, mis toimivad tugevate põletikuvastaste ainetena.

Saponiinid on vees tugevasti vahutavad antimikroobsed seepained, mis võitlevad bakterite, viiruste, hallitus- ja pärmseente vastu.

Ligniin. Tänu sellele puitunud taime rakudes leiduvale ühendile suudab aaloe tungida sügavamatesse nahakihtidesse.

Antrakinoonid on tugeva valuvaigistava toimega ained, millel on antibakteriaalsed ja viirusevastased omadused. Kõige olulisemad neist on aloiin ja emodiin.

Salitsüülhape on aspiriinile sarnanev ühend, mis aitab seespidisel tarvitamisel võidelda põletiku vastu, välispidisel aga eemaldada surnud kudesid.

 

Milllised on aaloetooted?

Aaloelehe sisemus ehk geel on dr. Peter Athertoni arvates parem kui aaloemahl, mida toodetakse tervest aaloelehest. Kogu lehest valmistatavad tooted filtreeritakse ja need on tihtipeale kontsentreeritud kujul. Filtri kasutamisel võivad tootest filtri tõttu välja  jääda koostisosad, mida me ei pruugi veel teada. Tarbijale suunatud toodetest rääkides lubab Rahvusvaheline Aaloe Teadusnõukogu (IASC) kasutada terminit mahl, kui joogis on 15% aaloed. Geeliks tohib nimetada toodet, mis sisaldab vähemalt 85% aaloed. Ka siis, kui ostate lehe sisegeelist valmistatud toodet, kontrollige pakendil Rahvusvahelise Aaloe Teadusnõukogu märgise olemasolu.  

 

Miks on aaloe nii kasulik?

Aaloe on kokteil, milles sisaldub suur hulk toitaineid. Nende koosmõju annab märksa tõhusama tulemuse kui iga koostisosa eraldi suudaks anda. Põhjuseks on asjaolu, et aaloe koostisse kuuluvad elemendid toimivad meeskonnana, kus iga element tugevdab teise mõju. Sellist protsessi nimetatakse sünergiaks. Aaloele on omased ka adaptogeensed omadused, mis tähendab, et see taim tugevdab organismi üldist vastupanuvõimet keskkonna negatiivsetele mõjudele, näiteks nakkustele ja stressile.

 

Kus on aaloe mõju kõige tuntavam?

Tänu oma toitvatele ja antioksüdeerivatele omadustele kaitseb aaloe eelkõige epiteelkudesid ning kui need on kahjustatud, siis soodustab nende paranemist.

Antioksüdandid neutraliseerivad destruktiivsete vabade radikaalide mõju. Vabad radikaalid on ebastabiilsed molekuliosad, mida leidub keskkonnakahjulikes ainetes. Organismis vabanevad need ainevahetuse käigus. Arvatakse, et vabad radikaalid põhjustavad mitmesuguseid haigusi, sealhulgas teatavaid vähivorme ning ühtlasi kiirendavad vananemist. Epiteel on rakukiht, mis katab keha ja selle õõnsusi. Kõige suurem epiteelkude on nahk, lisaks katab see kude veel soolestikku, bronhe ja suguelundeid. Pole ime, et aaloe mõjub ühtviisi hästi nii nahavigastuste, seedehäirete kui ka astma korral.

 

Kuidas aaloe mõjub?

Aaloe loomulik põletiku- ja mikroobivastane mõju koos toitainetega soodustab rakkude kasvu ja kiirendab paranemist. Ent aaloe on kasulik ka tervele inimesele. Enamiku aaloe tarvitajate väitel parandab see üldist enesetunnet ja muudab rahulikumaks. Dr. Peter Athertoni arvates on inimese seesugune enesetunne seotud aaloe kaudse mõjuga immuunsüsteemile, mis saavutab tasakaalu ja toimib harmooniliselt ning kaitseb organismi keskkonna kahjulike faktorite eest.

Aaloe ei ole kõigi haiguste imeravim - tegu ei ole mingi võlurohuga. Aaloe mõjutab ennekõike kahte eelnimetatud asja: epiteelkude ja immuunsüsteemi. Seda kinnitab paljude inimeste tagasiside, lisaks tõendavad seda nüüd paljud kliinilised uuringud. Tuhanded inimesed on aastasadu väitnud, et aaloe aitab ravida paljusid nahaprobleeme nagu ekseemi, psoriaasi, haavandeid, põletusi, lööbeid ja putukahammustusi. Aaloe leevendab ka erinevaid soolehaigusi, näiteks jämesoolepõletikku, divertikuliiti ja ärritunud soole sündroomi. Teised haigused, mis tekivad immuunsüsteemi häire korral (artriit, astma, viirusejärgse väsimuse sündroom), taanduvad samuti aaloemahla regulaarsel tarvitamisel. Seega on aaloe tõhus lisavahend mitmesuguste haigusseisundite ravimisel.

Nagu juba mainitud, on nüüd aaloe positiivset mõju tõestanud ka kliinilised uuringud (näiteks jämesoole haavandilise koliidi ravi kohta). Siiski on vaja arstiga nõu pidada alati, kui tekivad kahtlused diagnoosi suhtes või seisund ei parane. Iseseisvalt ravimine võib olla väga ohtlik, sest paljude raskete haiguste tunnused on sarnased kergemate tõbede sümptomitega.